Proficiat! Je gaat een boeiend avontuur tegemoet als je je leven wil delen met een hond. Daarbij is het heel goed dat je deze aankoop grondig overweegt. Een hond is er immers voor het leven en er is méér aan een hond dan alleen zijn leuk uiterlijk. Dit document zal je helpen met het maken van de juiste keuze!
1. KEUZE VAN HET RAS
Wat verwacht je van een hond?
- louter gezelschap?
- voor de sport?
- als familiehond?
- om te waken?
- klein of groot?
- kort of langhaar?
- hoe temperamentvol?
Zo zal je vb. begrijpen dat een langharige hond meer verzorging vraagt en ook meer vuil naar binnen brengt.
Wat heb je een hond te bieden?
- Hoeveel tijd kan/ga je vrijmaken voor uw hond?
- Heb je een tuin en mag de hond er (gedeeltelijk) in?
- Ga je sporten met je hond, naar de hondenschool,...?
- Ook het financiële aspect is belangrijk ; na aankoop volgt verzorging, voeding, dierenartsenkosten,... Zo is het logisch dat een grotere hond een pak duurder is in "onderhoud".
Houd ook rekening met:
- Heb je kinderen (eventueel in de toekomst)?
- Wat met vakanties, wat ga je dan doen, kan de hond mee? Staat het hele gezin achter de beslissing?
Nog enkele tips:
- Maak een lijstje van je favoriete rassen en vraag advies aan je dierenarts. Ga mensen bezoeken die dit ras al hebben.
- Bezoek eens een hondententoonstelling.
- Neem contact op met de rasclub van het ras.
- Leer je lievelingsrassen kennen: hoe gedragen ze zich, wat doen ze een hele dag, ... en past dit in jouw leven?
2. REU OF TEEFJE?
- Ondanks dat de verschillen tussen individuen meestal groter zijn dan de verschillen tussen de geslachten worden teven gemiddeld wat zachter en makkelijker ingeschat, terwijl reuen meestal groter en sterker worden en een ander plasgedrag hebben.
- Als je reeds een hond in huis hebt, zullen we om gedragsredenen het tegenovergestelde geslacht aanraden als tweede hond. Dit is echter geen garantie op een harmonieus samenleven. Het blijft daarom heel belangrijk om uit te zoeken of je huidige hond goed met andere honden overweg kan.
3. WAAR VIND JE EEN PUP VAN JE GEKOZEN RAS?
- Vermijd "puppysupermarkten" of broodfokkers! Het is de ideale plaats voor een impulsieve aankoop van pupjes die vaak minder gesocialiseerd zijn, soms angstig zijn en vaak minder gezond zijn.
- Vraag uw dierenarts om tips. Hij/zij heeft vaak ook weet van eventuele nestjes bij goede fokkers.
- Een particulier nestje kan heel mooi zijn. Het voordeel is dat deze honden meer kans krijgen om op te groeien in familiale omgeving. Hou er echter wel rekening mee dat de ouderdieren soms niet getest zijn op eventuele erfelijke ziektes.
- Voor honden met stamboom kan u terecht op www.kmsh.be onder "babydog".
- Vele rassen hebben een rasvereniging waar u terecht kan voor info en pupbemiddeling.
- Op zoekertjessites is het niet altijd duidelijk of je terecht komt bij een broodfokker, ga dus steeds ter plaatse kijken en dring aan om de ouderdieren in actie te zien. Laat u evenmin verleiden door het pupje dat meteen in uw handen wordt gedropt.
- Vraag de kweker wat ze doen om een goede socialisatie (leren wennen aan mensen, andere dieren en verschillende omgevingsfactoren) van de pups te verzekeren.
4. DAN IS HET ZOVER, JE GAAT LANGS BIJ EEN FOKKER... WAAR LET JE OP?
De ouders van de pups:
- Zijn ze rustig, vriendelijk, sociaal, kan je erbij komen? Wat doen ze een hele dag en wat hebben ze nodig? En past dit bij wat je in gedachte had voor jouw nieuwe huisgenoot? Bedenk dat de genetica van je pup ook een grote invloed heeft op z'n latere gedrag, dus de ouders van je pup bepalen méér dan alleen z'n uiterlijk.
- Gezondheid : welke testen zijn er gebeurd? Deze zijn rasafhankelijk.
De pups:
- Hoeveel pups waren er in het nest? Hoe lang zijn ze bij de moeder gebleven.
- Socialisatie: Hoe en waar zijn de pups gehuisvest? Voor een goede socialisatie zien we de pups toch graag voor een stuk in huiselijke sfeer opgroeien. Wordt er al wat met de pups gedaan (autorijden, contact met kinderen, andere dieren,...)? Is er al gestart met zindelijkheidstraining?
- Gezondheid: zijn de pups regelmatig ontwormd, gevaccineerd, gechipt, Europees paspoort in orde, ogen en oren proper, geen navelbreukje, goed passend gebit, 2 teelballen aanwezig, ...?
De fokker:
Een goede fokker heeft ook verwachtingen en eisen aan de nieuwe baasjes voor zijn pups. Het is een goed punt als hij/zij jou ook een aantal vragen stelt om te oordelen of je goed voor zijn pupje zal zorgen.
5. WAT IS DE IDEALE LEEFTIJD OM JE PUP OP TE HALEN?
De ideale leeftijd om je pup te halen is 7 à 8 weken. Tussen 7 en 12 weken vindt de belangrijkste socialisatieperiode van de pup plaats. Het is belangrijk dat hij nu met zoveel mogelijk sociale en omgevingsprikkels in contact komt.
6. WELKE PUP KIES IK UIT HET NEST?
- De fokker kan helpen bij de keuze van de juiste pup. Een goede fokker kent de individuele karakters en de behoeften van zijn pups en zal je dus advies kunnen geven om een goeie "match" te bekomen met je levensstijl en verwachtingen.
- Let op dat je bezoekjes bij de kweker momentopnamen zijn. Het gedrag van uw pup kan op latere leeftijd nog heel anders zijn.
Als je na het lezen van deze sheet eerlijk moet besluiten dat een hond (nog) niet past in jouw huidige leven, bespaar jezelf dan de ontgoocheling. Er zitten te veel dieren in het asiel omdat ze niet passen bij de levensomstandigheden van de eigenaar.
Heel veel plezier en succes met je nieuwe pup als je er wel voluit voor gaat! Een hond is immers een vriend voor het leven!